Een DUO kop in de Travelsat UFO

Veel mensen hebben een Travelsat UFO. Dat is die schotel in de vorm van een … UFO 🙂 Hij is/was erg populair bij caravanners. Met een mastje door het dak staat hij op vele caravans. Van de week kreeg ik een klant binnen die vroeg of er niet een DUO lnbf in gemaakt kan worden voor de ontvangst van Astra 1 èn Astra 3. Canal Digitaal is veel kanalen aan het verhuizen naar de Astra 3, dus breekt er een soort paniek uit zo voor de zomer.
TravelsatUFO_04

Op de foto zie je de achterkant van een UFO. Je kunt goed zien dat er geen ruimte is voor de DUO lnbf. Het enige wat er in past is een langwerpige (enkele) lnbf. Dus wil je kijken naar de Astra 1 en later naar de Astra 3, dan ben je dus de hele tijd de schotel aan het verdraaien. Deze klant had de UFO niet op een mastje door het dak, maar gewoon op een statief. Maar constant draaien was hem te omslachtig, dus kocht hij een gewone 64cm schotel op een statief. Opgelost! En of ik de UFO wilde hebben.
TravelsatUFO_03

Dat gaf mij mooi even de gelegenheid de ontvangst te testen op Astra 3. Vorige week schreef ik al dat Astra 3 ontvangst op een COSMO (van Ten Haaft) niet ging werken. Op de Cosmo zit dezelfde UFO, dus even de meetapparatuur aansluiten om te kijken hoe de resulaten zijn.
TravelsatUFO_02

Nou, het ziet er niet rooskleurig uit voor de vele eigenaren van de Travelsat UFO. Metingen tonen aan dat Astra 3 wel gevonden kan worden. Maar een probleemloze ontvangst, en dan al helemaal niet van de HD kanalen, zit er niet in. Ik zal het niet te technisch maken, maar het komt er op neer dat de ontvanger het signaal niet zal “snappen”. Nou kan mijn meetontvanger het wel aan, maar de foutcorrectie is gewoon niet goed genoeg.

De Travelsat UFO is geleverd in een tijd dat de Astra 3 niet gebruikt werd, en wij keken allemaal naar de Astra 1. Dat wordt dus op zoek naar een andere oplossing voor de Astra 3 deze zomer.

Heb jij andere ervaringen met de UFO op Astra 3, dan hoor ik het graag van je!